ارتکاب خطا نقش مهمی در تنظیم رفتار اجتماعی ما دارد. ناراحتی که فرد پس از مرتکب شدن یک عمل اشتباه در دل خود احساس می کند به انگیزه ای برای حرکت به سوی رستگاری تبدیل خواهد شد.
طبق باور بعضی محققان حس تنبه پذیری ناشی از گناه ما را از تکرار آن رفتار خطا در آینده باز می دارد که روانشناسان آن را "انگیزه صرفنظر کردن یا بی میلی" می نامند. برخی محققان هم ارتکاب جرم را با نگرش اجتماعی آن در نظر می گیرند که در آن فعل خطا سبب میشود رفتار افراد بر محور اصول اخلاقی مورد قبول جامعه شان حفظ شود.
این دیدگاه بر تجربه هیجانی مثبتی تاکید و با انگیزه مثبت ارتباط دارد.
به گزارش ساینس دیلی محققان آمریکایی می گویند ارتکاب جرم ابتدا با انگیزه صرفنظر کردن یا بی میلی همراه می شود و سپس با پیش آمدن فرصتی برای جبران منجر به رفتار برانگیخته مثبت تبدیل خواهد شد.
بر این اساس زمانی که به افراد فرصت جبران داده شود ، حس گناه علاقه آنها به الگوی رفتاری با پیش داوری کمتر و قضاوت غیر متعصبانه را بر می انگیزد. این مطالعه دیدگاه جدیدی را درباره عملکرد احساسات بصورت یک انگیزه پویا برای تعدیل رفتار ارائه می دهد.
همچنین یافته های فوق نشان می دهند گرچه گناه احساس ناخوشایندی را به همراه دارد اما نقش مهمی در تغییر رفتاربه سمت یک رفتار مورد پذیرش جامعه ایفا می کند.